news-details
Društvo

Saradnja Ambasade Ukrajine i Opštine Herceg Novi

-Ambasada Ukrajine i Opština Herceg Novi jačaće saradnju u oblasti kulture i raditi na obnavljanju veza sa Odesom- poručeno je tokom današnje zvanične posjete diplomatskih predstavnika Ukrajine Herceg Novom.

Predstavnike Ambasade Ukrajine, sa otpravnicom poslova Natalijom Fijalkom na čelu, ugostili su predsjednik Opštine Stevan Katić i predsjednik Skupštine Opštine Nikola Samardžić sa saradnicima.

U fokusu razgovora bili su kulturna saradnja, učešće Ambasade u organizaciji festivala po kojima je grad prepoznat i obnavljanje veza Herceg Novog i Odese, koji su prije deset godina ozvaničili svoje prijateljstvo.

Predsjednik Katić je izrazio zadovoljstvo posjetom i jasnom namjerom Ambasade Ukrajine da se uključi u kulturni život grada i pomogne oživljavanje veza sa Odesom. On je kazao da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog i osnov za povezivanje treba da bude “prijateljstvo dva grada kulture – jednog na Jadranu, a drugog na Crnom moru”.

-Herceg Novi je poznat kao grad festivala i jedan od gradova koji su naročito posvećeni kulturi, zbog čega Ambasada Ukrajine sa pažnjom prati sve kulturne manifestacije koje se ovdje dešavaju- istakla je Natalija Fijalka.

Kako je kazala, saradnja je na odličnom nivou i ove godine je trebalo da rezultira učešćem Ambasade u programima više novskih festivala. Istakla je da se svi dogovoreni projekti ne otkazuju, već odlažu i biće realizovani kada epidemiološka situacija to dozvoli.

U cilju konkretizacije saradnje na polju kulture, predstavnici Ambasade Ukrajine su se nakon susreta sa čelnicima Opštine, sastali i sa direktoricom Javne ustanove kulture ”Herceg Fest”, Gordanom Porobić Krcunović i direktorom Turističke organizacije Herceg Novi  Pavlom Obradovićem.

Važna tema razgovora bio je turizam, a ohrabrujuća je vijest da trećeg jula u Crnu Goru sleće prvi čarter let iz Ukrajine, a već dan kasnije još tri leta. Kako se moglo čuti, ukrajinski turisti vole da dolaze u Herceg Novi i tokom 2019. ostvarili su oko 55.000 noćenja. Zaključeno je da postoji značajan prostor za unaprijeđenje promocije ovog grada na ukrajinskom tržištu “na čemu se može zajednički raditi”.

Imajući u vidu da u Herceg Novom stanuje najveći broj ukrajinskih državljana koji imaju prijavljen boravak u Crnoj Gori, iz Ambasade su najavili da imaju u planu osnivanje ”ukrajinskog kutka” u Herceg Novom, koji bi bio mjesto za okupljanja i promociju kulture te zemlje. Kako su kazali, tokom ove posjete Herceg Novom planiraju da tu ideju predstave članovima ukrajinske dijaspore u tom gradu.

 

ad