news-details
Društvo

Mina Lukolić iz Bara druga na kreativnom konkursu Zavoda za metrologiju

Osmogodišnja Mina Lukolić iz Bara osvojila je drugo mjesto na nagradnom konkursu „Maskota po mjeri” Zavoda za metrologiju. Ovaj kreativni konkurs organizovan je od 21. aprila do 18. juna kao podrška kampanji „Ostani doma“ za djecu uzrasta do 12 godina. Mina je izradila makete sata i metra.

-Radovi Mine Lukolić, dio su maketarstva, jedne po svemu specifične profesije, ali i hobija, kojim se bave izuzetno kreativni ljudi, čija mašta i vješte ruke predmete obične upotrebne vrijednosti, pretaču u estetske kategorije-suvenir, maketa, minijatura…

Ova vrsta kreativnosti, pored truda, zahtijeva vještinu zapažanja i oblikovanja detalja u cilju što potpunijeg vizuelnog doživljaja novonastalog objekta- predmeta. Maketarstvo, uz strpljenje i trud, uči nas da na pravi način vrednujemo svoje vrijeme, što osmogodišnja Mina Lukolić prilikom izrade svojih originalnih kreacija i čini-naveo je u obrazloženju nagrade predsjednik žirija dr Milun Lutovac, profesor Fakulteta umjetnosti UDG, sa kojim su u žiriju bile i predstavnice Zavoda za metrologiju Gordana Bajić i Tamara Bošković Begenišić.

Prva nagrada dodijeljena je Veljku (9) i Nikolini (6) Škuletić iz Podgorice za rad pod nazivom „Metrik”. Trećeplasirani je Dejan Cvijanović (10) iz Teslića, iz Republike Srpske.

Za osvojeno prvo mjesto nagrada je polaroid fotoaparat, za drugo akciona kamera i društvena igra, a knjiga uz školski pribor za treće mjesto.

Žiri je izabrao i dvije specijalne nagrade koje su osvojili Petar Jašović (7) iz Berana i Sara Kopitović (9) iz Podgorice ”zbog posebno inovativnog tumačenja teme i truda koji je morao biti uložen da bi se došlo do originalnog rješenja”.

-Prilikom odabira najboljih radova žiri nije imao lak zadatak, jer se rukovodio konkursom, jasno preciziranim kriterijumima. Radovi su, što je bilo i očekivano zbog uzrasta, bili raznovrsne umjetničke vrijednosti, pa je žiri pored ličnog kreativnog izraza vodio računa i o idejnom-inovativnom tumačenju zadatate teme i o uloženom trudu-istakao je dr Lutovac.

Na konkursu je učestvovalo 119 djece iz Podgorice, Tuzi, Nikšića, Danilovgrada, Cetinja, Ulcinja, Bara, Tivta, Kamenara, Herceg Novog, Igala, Pljevalja, Berana i Plava. Ukupno je stiglo 130 radova, a osim iz Crne Gore, Zavodu su stigli i radovi iz Vladičinog Hana i Čačka iz Srbije i Teslića iz Republike Srpske.

Cilj konkursa bio je podsticanje učenja i zabave kroz kreativne aktivnosti i podizanje svijesti o značaju metrologije. Učešćem na konkursu djeca su mogla vrijeme koje provode kod kuće da ispune zabavnim sadržajem i ujedno da nauče više o mjerenjima i Međunarodnom sistemu jedinica (SI).

*Fotografije: Zavod za metrologiju

ad