news-details
Društvo

13. jul, Dan državnosti Crne Gore

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je priznata kao samostalna država, 27. u svijetu i 13. jul 1941. kada je počeo ustanak protiv fašizma.

Trinaestog jula 1878. priznata je nezavisnost Crne Gore na Berlinskom kongresu sazvanom na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora.

Premda je i Sanstefanskim mirom, zakjučenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.

Istog dana 1941. godine, nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, pukle su prve ustaničke puške na Virpazaru i u Mišićima, buknuo je Trinaestojulski ustanak koji je bio akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.

Na Crnogorskoj antifašističkoj narodnoj skupštini, održanoj krajem 1944. u Kolašinu, donijeta je odluka o statusu Crne Gore kao jedne od federalnih jedinica buduće federativne Jugoslavije.

Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u II Svjetskom ratu.

 

ad