news-details
Društvo

Redakcija Glasa Mrkojevića: Mrkojevići neće više ćutati

Redakcija portala Glas Mrkojevića odgovorila je na jučerašnje reagovanje TO Bar, koje je prenio Feral.bar, u vezi sa polemikom oko toga da li su i koliko Mrkojevići zastupljeni u novom promotivnom video materijalu Turističke organizacije Bar.

-Priznajemo pogrijesili smo , retuširana (zamazana) bivša deponija u Mrkojevićima nalazi se u jednom kadru promotivnog spota TO Bar.

Stručna služba TO Bar reagovala je na tekst objavljen na našem portalu povodom prezentacije dva promotivna video kipa u kojima nijesmo prepoznali, ni mi ni oni koje smo konsultovali, niti jedan karakterističan kadar iz Mrkojevića. Na kraju tog teksta rekli smo da smo kontaktirali i direktora TO Bar i rekli smo istinu „da je obećao da će ta graška biti ispravljena“-navodi se u odgovoru Glasa Mrkojevića koji je potpisao Sabrija Vulić.

-Međutim, kadrovi se pojaviše nakon intervencije autora video materijala koji je potvrdio da se u spotu nalaze tri kadra, koja da budem iskren , ja dolje potpisani autor ovog teksta (Vulić, op. a.) u zajedničkom pregledanju spota sa direktorom TO Bar ,nijesmo prepoznali i nakon konsultacije sa njim objavili smo predjašnji tekst.

Dakle, kadrovi iz Mrkojevića su toliko reprezentativni da ih ni stručna služba TO Bar nije prepoznala nego je reagovala tek nakon što se javio autor video klipa-dodaju iz redakcije ovog portala.

U njihovom odgovoru je analiziran “jedan po jedan „screen shot“ ovog spota koji nam je dostavila TO Bar”.

Fotografija 1

-Ovdje smo bili u žestokoj dilemi gdje je i odakle je ovo snimano da bi na kraju kadar prepoznali da je iz Mrkojevića po tome što smo u daljini vidjeli ostatke bivše deponije koji su kako se to stručno kaže retuširani odnosno prekriveni. Morate priznati, nije baš reprezentativno za jedan video klip koji promoviše turističku ponudu jedne tako prirodno bogate opštine kakva je Bar-.

Fotografija 2

-Ovo je kadar zalaska sunca koji može biti snimljen u Maroku , Venecueli, na Hvaru , Siciliji ili bilo gdje . Sasvim smo sigurni da odje ne možete prepoznati Mrkojeviće-.

Fotografija 3

-Izvinjavamo se , ne prepoznasmo Kominu,a ni zvuk ptica, ne prepoznase je i desetak Mrkojevića kojima dadosmo namjenski da pogledaju ovaj spot da ne bismo napravili grešku. Promotivni spot koji počinje natpisom „pješčane plaže“, iz Mrkojevića nudi dio obale do kojega možete doći samo morskim putem, a koji ni domicilni stanovnici ne prepoznaše, i pored silnih predivnih plaža koje imamo autor se odlučio za ovu-.

-Na kraju svog reagovanja koji nam je dostavila Stručna služba TO Bar, istaćemo još nekoliko detalja. U pismu stoji da se TO Bar trudi da „ na najatraktivniji način predstavimo bogatu ponudu kojom naš grad obiluje“.

Prva, greška, namjerna ili sučajna , što bi narod rekao „hoće jezik pravo“, ukazujemo, TO Bar treba da se trudi da ravnomjerno predstavi ponudu ne samo grada Bara već i kompletne opštine Bar.

Druga greška. Ne znam koliko je pametno hvaliti se sa samo šest akcija vezanih za turističku promociju Mrkojevića u posljednje dvije godine koji su biser crnogorske obale, a posebno sa stavkom šest gdje se kaže ;“ Izgrađen je i vidikovac sa kojeg se pruža lijepi pogled na plažu Veliki Pijesak, ali i čitave Mrkojeviće“. Ne, dame i gospodo, sa ovog vidikovca vidi se samo jedan mali dio Mrkojevića. Ne gledajte spotove.

Treća greška. Kažete; „Po prvi put je 2019. godine organizovana manifestacija „Noć Velikog Pijeska“ sa ciljem da postane tradicionalna. Okupila je veliki broj posjetilaca i mještana“. I to je istina, ali je zaboravljeno da je ukinuta tradicionalna manifestacija „Dani Mrkojevića“ u mjesnom centru u Pečuricama koja je imala veliki značaj u promociji etno turističkih potencijala Mrkojevića. Da ne pričamo da čekamo put , vodu, ambulantu itd. Eto toliko , za sada-dodaje se u odgovoru redakcije Glasa Mrkojevića.

Na kraju ovog odgovora, Vulić je istakao da namjera redakcije nije bila, “ niti će biti” , da bilo koga kritikuje, “već da ukaže na propuste”.

-A kada su Mrkojevići u pitanju, propusta je na pretek. Zato kažemo da Mrkojevići neće više ćutati i osjećati se zapostavljeno. Još jednom naglašavamo da nas ne zanima politika niti politički poeni, zanima nas razvoj jednog primorsko-planinskog dijela Crne Gore koji je nepravedno zapostavljen, koji ima nevjerovatne potencijale i čiji su stanovnici bezgranično odani Crnoj Gori što su do sada mnogo puta dokazali kroz predjašnju i skorašnju istoriju. Zato, apelujemo na nadležne, povedite računa o Mrkojevićima, zaslužili su to-zaključuje Sabrija Vulić.

 

ad