news-details
Kultura

Muzika Boke za dobro jutro Kotoru

Jedan od programskih segmenata  KotorArt Don Brankovih dana muzike, ovog ljeta je kod Kotorana izazvao posebno pozitivne reakcije: riječ je o „Muzici Boke“.

Nekoliko dana tokom sedmice, stanovnici Starog grada Kotora, Dobrote, Kampa, Sv. Stasija, Mua, Prčanja i Perasta bude se zvucima Kola Bokeljske mornarice u izvođenju kotorskih muzičara povezanih sa festivalom ili sa Gradskom muzikom Kotora.

-Oni u ranim jutarnjim časovima sviraju iz barke koristeći more kao savršen prenosilac zvuka i brda koja okružuju zaliv kao savršenu akustičnu kutiju. Repertoar je za sada  isključivo sastavljen od Kola Bokeljske mornarice, sa pravom i svjesnom namjerom.

Tradicionalno kolo je jedan od najvažnijih elemenata prepoznatljivosti Bokeljske mornarice, poznato kao i Kolo sv. Tripuna, a predstavlja spoj srednjovjekovnih sakralnih i kasnije svjetovnih elemenata iz života pomoraca.

Za vrijeme kola se ne pjeva, ali postoji jedan pjesnički tekst, koji je krajem XIX vijeka napisao Pavo Božov Kamenarović, pomorski kapetan iz Dobrote. Stihovi ističu ideje narodnog preporoda šezdesetih godina XIX vijeka, kada se jasno naglašavala širina, nacionalna i vjerska tolerancija i osjećaj bratstva, inače tako njegovani u Boki-navode iz PR službe festivala.

Prema istim navodima, ideja Festivala da budi stanovnike Boke zvucima kola Bokeljske mornarice upravo potiče iz ideje samog kola i stihova:

Svi zajedno – svi u kolo

Rukama ruke stisnimo

Potvrdimo svim okolo

Da slogu bratsku ljubimo;

Nasljedujmo to načelo

što daše nama djedovi,

A Bog će dat – da veselo

Sl’jedit nas budu sinovi.


-Mještani koji se bude uz zvuke Kola, obasjani su energijom koja se lako prenosi kada su ovakve poruke u pitanju a neki sada već odgovaraju, svirajući sa ponti, sa svojih balkona i taraca, potvrđujući ove poruke mira i zajedništva. Sljedeća Muzika Boke zakazana je za srijedu, 29. jula u Perastu-dodaju iz festivalske PR službe.

*Fotografije: KotorARt

 ad