news-details
Kultura

Od ideje do brendinga

Sektorska Grupa Dizajn međunarodnog trilateralnog IPA projekta COMPLICITIES, u kojem je vodeći partner JP Kulturni centar Bar, održala je danas u galeriji “Velimir A. Leković” svoju petu radionicu.

Uz poštovanje svih mjera NKT-a, nošenje zaštitnih maski, reduciran broj učesnika i fizičku distancu, grafički dizajner i eksperimentalni umjetnik Boris Bajić predstavio je mladim polaznicima osnove dizajna, nakon čega su članovi sektorske grupe zajedno sa polaznicima radili na rješavanju konkretnih dizajnerskih zadataka.

-Oduševljen sam razumijevanjem i kreativnošću djece, njihovim odgovorima na zadatak koji smo im postavili. Bavili smo se brendingom, djeca su smišljala svoj autentični logo, a onda smo rasklapali ambalaže, pravili nove kutijice i kesice, i na njih dodavali osmišljene aplikacije. Radili smo sa različitim materijalima, i zaista su sve to vrhunski odradili-kazao je Bajjić.

On je naglasio da je COMPLICITIES projekat lijepo zamišljen, jer uključuje mlade ljude kojima je veoma bitno “da na prvom mjestu vide određene procese i kako se radi”.

-Sve to treba “osjetiti na sopstvenoj koži”, doživjeti u praksi kako se kroz procese izrade dolazi do finalnog proizvoda.Ova priča o razvoju kreativnih industrija i u Baru je dobra, mi smo tu da je učinimo boljom, prije svega, veoma je važno što se uopšte obraća pažnja na kreativnu industriju i stvaraoce. Zato i smatram da bi ovakve projekte trebalo nastaviti, ova djeca su veoma zainteresovana i bilo bi šteta da im se ne pruži nova podrška-zaključio je Bajić.

 Koordinator grupe akademska vajarka mr Maja Čakalović istakla je da je ovom radionicom okončan pokazni dio, odnosno praktični rad sa djecom i mladima, a da će sada , do završetka projekta, članovi ove sektorske grupe raditi na sopstvenim djelima koja će predstaviti na kolektivnoj izložbi. 

 COMPLICITIES (skraćenica od “COntemporary art Modeling Peripheries for LIvable CITIES”) je međunarodni projekat kulturne saradnje koji se finansira iz fondova EU u sklopu INTERREG IPA CBC Itallija-Crna Gora –Albanija 2014/2020 programa. 

Projekat za cilj ima da kroz učešće i akcije savremenih umjetnika različitih žanrova učini gradske periferije prijemčivijim i atraktivnijim mjestima za život, započet je 2018. i biće završen krajem ove godine, Vodeći partner je JP Kulturni centar Bar iz Crne Gore, a partneri su Opština Leće iz Italije i CDP iz albanskog Skadra.

 

 

 

ad