news-details
Društvo

„Eduko plus“ pokrenuo projekat neformalnog obrazovanja u Ostrosu

U sklopu projekta ,,Edukacija o vrijednostima građanskog društva“, NVU ,,Eduko plus“realizovao je prvu radionicu za učenike OŠ “Đerđ Kastrioti - Skenderbeg” u Ostrosu.

Prema riječima Almedine Dode iz “Eduko plus”; na ovoj radionici učenici su se kroz prezentaciju i razne kreativne igrice prilagođene njihovom uzrastu upoznali sa osnovama tolerancije, interkulturalnog dijaloga i rodne ravnopravnosti.

-Oni su tako proširili svoja znanja o građanskom društvu uopšte. Ovo je prva aktivnost u planiranom ciklusu radionica, kroz koji će se težiti razvoju interkulturalne i interreligijske osjetljivosti, promociji vrijednosti građanskog društva i učenju o kulturama različitih grupa-ukazala je Doda.

Iz “Eduko plus” navode i da učenici “u timskom radu sa drugima i drugačijima” na kreativan način razvijaju razne vještine-komunikaciju, aktivno slušanje i refleksije, saradnju, empatiju i saosjećanje, kritičko mišljenje i rješavanje problema.

-Ovim programom učenici stiču znanja i stvaraju stavove, što predstavlja dobru osnovu za njihovo dalje i formalno i neformalno obrazovanje-zaključila je Doda..

Radionica “Eduko plus” u Ostrosu održana je uz pridržavanje svih mjera NKT-a.

Projekat ,,Edukacija o vrijednostima građanskog društva“ finansira Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

ad