news-details
Kultura

Online izložba Milice Janković HomeShutHome

Mlada crnogorska umjetnica Milica Janković otvoriće sjutra-utorak 12. maj-svoju samostalnu online izložbu HomeShutHome u sklopu istoimenog međunarodnog projekta koji  je reakcija na situaciju sa pandemijom koronavirusa. 

 Kustos izložbe je Linda Fosati  iz  Italije, projekat je osmišljen kao niz samostalnih izložbi u trajanju od po nedelju dana, a postavke će biti na sljedećim linkovima:

FB:  https://www.facebook.com/Home-Shut-Home-101438674910506/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDq490LnRUcrOJUpuqC6pTgu0HkrbILaxU4ujdXvhWFU44hLMr3lPMRRb8UOTcjhELAfAK9eRqgQARc

 IG: https://www.instagram.com/homeshuthome/?hl=sr

Home Shut Home prema zamisli  Fosati treba da prezentuje seriju radova sačinjenu od devet samostalnih izložbi, a jedna od učesnica je i Milica Janković koja se trenutno nalazi na Cetinju.

- Ostali učesnici na projektu su umjetnici koji prvenstveno stvaraju i žive na teritoriji Italije, Marija Krispal, Rebeka Anjes, Gabriele Piko, Đulia Koterli, Danilo Šiorili, Marko Paće, Simona Pavoni i Marco Bakoli-kazala je  Janković za Feral.bar.

Kao odgovor na period karantina svaki umjetnik je trebao kreirati site specific instalaciju, koja bi u formi online samostalne izložbe bila prezentovana u prostorijama njegovog doma.

Milica Janković (1990) je vizuelna umjetnica koja trenutno boravi i stvara između Crne Gore i Italije. Početkom ove godine predstavila je svoje radove u sklopu grupne izložbe " “Come se il tempo si fosse tutto rannicchiato, da dietro in avanti e da avanti all’indietro, compresso in un istante compatto " čiji je kustos bio Antonelo Tolve u Kazerti, u Italiji .

Tokom 2019.  predstavila se samostalnom izložbom “METAmondi” u galeriji GabaYOUNG u Maćerati i samostalnom izložbom u Belgiji. Lani rezidencijalno boravi u Kini, radi kao asistent na scenografiji u sklopu programa Macerata Opera Festival, “Rosso dessiderio” i učestvuje u sklopu grupne izložbe “Wall” (East Gallery 1989/2019) na Sapienzi u Rimu, a prošlog oktobra izlaže u Materi (LogosMundi), koja je bila evropska prijestonica kulture 2019.

 Tokom 2018  samostalno izlaže u Centru savremene umjetnosti, u Perjaničkom domu predstavlja seriju radova “Osame kutije”. Do sada je imala četiri samostalne i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (EU, Kanada,  Kina, ExYugoslavia).

Dobitnica je priznanja za značaj izraženog koncepta “Premio G.B.Salvi” (2019), “Paessaggi multipli” u Italiji i Prve nagrade na 53. Hercegnovskom zimskom likovnom salonu, „Svijet bi bez empatije bio hladno i čudno mjesto”.

Stvaralaštvo Milice Janković dostupno je na sljedećim linkovima: www.jankovicmilica.weebly.com

https://vimeo.com/milicajankovic

 -U “Fenomenologiji estetskog iskustva”  Mikel Dufrene (1910-1995) traga za odnosom između procesa stvaranja i iskustva uživanja djela. Postoje dva ključna koncepta: umjetničko djelo kao estetski predmet i djelo kao što se opaža. Stoga rad koji postoji kao takav zahtijeva intervenciju osvješćenja koja prevodi predmet iz tame u svjetlost, iz stanja stvari u opaženo/osviješćeno stanje . Zauzvrat, postoje dva uslova da se djelo realizuje kao estetski predmet: prisustvo i gledalac. Prisutnost je izvršenje, a izvršenje je prilika za ispoljavanje nezavisne i prethodne istine beskonačna potreba koja želi gotovu realizaciju. Nije umjetnik taj koji realizuje djelo, već je djelo ono koje se ostvaruje kroz umjetnika. Na taj način umjetnik postaje posmatrač sopstvenog dela dok ga stvara, a u drugom trenutku gledalac se asocira na umjetnika čiji čin zna o djelu-objašnjava Fosati izložbu.

Ona dodaje da izložba postaje lična ne samo kao zbirka radova jednog umjetnika, već, prije svega, u smislu produkcije “bez intervencije drugog”. Posmatrač stiže kasnije, kada je umjetničko djelo kao estetski predmet već primjećeno i samim tim steklo svoje potpuno postojanje.

 Mem

orija karantina


Prvi post : Cetinje

Milica Janković se nalazi u karantinu u rodnom gradu Cetinju; mjestu prolaza, ne-mjesta, nostalgije. Susret Cetinja i kuće u kojoj se nalazi, suptilni sastanak spoljašnjeg i unutrašnjeg, omogućen prisustvom prozora i balkona predstavlja početnu fazu samog projekta.

 Drugi post: Potraga za sobom

Kako posmatrati naš unutrašnji prostor? Odjednom sve postaje organizovano, opisano i ograničeno mjesto za promišljanje buke svakodnevnog života, koje nas poziva da razmislimo o našem postojanju: Da li smo sa tijelom i da li tijelo može biti uz nas?

Cilj projekta je da sugeriše da smo više od tijela u ograničenom prostoru, kroz temu traženja sebstva kao univerzalnog odgovora pojedinca.

Treća poruka: Dom i tijelo

Projekat započinje analizom promjena unutar naših misli i ponašanja u prostorima kojima smo izloženi, ispitivanjem odnosa između Kuće, „topografije našeg intimnog bića“ i Tijela, utopijskog mjesta kroz koje govorim, sanjam, opažam, negiram.