news-details
Kultura

U 87. godini preminuo Vojislav Vojo Tatar

 Izvor: RTCG

 Jedan od najznačajnih crnogorskih akademskih slikara, Vojo Tatar preminuo je u 87. godini. Ostaće upamćen kao slikar tradicije, pejzaža crnogorskog krša. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Više od šest decenija , snagom kista stvarao je Vojo Tatar ovozemaljsko postojanje. Preko 200 stotine samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Upoznavala se i voljela Crna Gora , upravo kroz djela ovog velikog umjetnika.

U svom ateljeu, kako je govorio ujtro i popodne stvarao je svoj svijet , a njegov svijet su bili pejzaži Njeguša i rodnog krša.

Kako su primjećivali likovni kritičari, taj svijet je bio živa materija. Surovost crnogorskih planina, njihova obojenost u kojima nema zelene, a preovladava plava boja neba.

Vojo Tatar se pored slikarstva bavio i skulpturom.

Vojo Tatar je rođen u Njegušima (opština Cetinje) 1933. godine. Obrazovanje je stekao u Umjetničkoj školi u Herceg Novom i na Likovnoj akademiji u Zagrebu.

Od 1955. godine učestvovao je na izložbama Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada među kojima i Trinaestojulske.

Povodom šesdeset godina stvaralaštva umjetnika, štampana je i monografija na preko 150 strana, od 1957. godine do danas.